Znajdujesz się w: Strona główna > O nas
Naturalny Olej Lubuski - sama natura w szklanej butelce
Naturalny Olej Lubuski powstaje w rodzinnej olejarni przy gospodarstwie rolnym Małgorzaty i Piotra Marciniaków. Jest to nieduża manufaktura nastawiona na jakość, a nie ilość. Bardzo dużą uwagę zwracamy na jakość surowca, który pozyskujemy. Na to, jakie właściwości zarówno smakowe jak i zdrowotne będzie miał olej, duży wpływ ma sposób uprawy roślin oleistych.
W naszym gospodarstwie prowadzimy produkcję ekologiczną. Województwo lubuskie, na terenie którego prowadzimy gospodarstwo jest raczej słabo zurbanizowane, z dużym udziałem lasów przez co powietrze jest tu czyste i pozwala produkować bardziej naturalnie.
W naszej olejarni tłoczymy olej małymi partiami, według zapotrzebowania, przez co klient zawsze dostaje pełnowartościowy produkt. Tłoczenie odbywa się metodą na zimno (do 40°C) dzięki czemu nie tracimy najcenniejszych wartości czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (Omega 3, Omega 6, Omega 9). Ta tradycyjna metoda produkcji pozwala czerpać z nasion wszystkie ukryte w nich bioaktywne właściwości. Nie stosujemy żadnych dodatków, barwników ani środków przedłużających żywotność.
W produkcji Naturalnego Oleju Lubuskiego zwracamy szczególną uwagę na ograniczenie dopływu światła, jak i szybkie schłodzenie oleju do optymalnej temperatury ok. 8°C. Tylko wtedy mamy pewność, że w butelce, która trafia do Was jest dokładnie to czego oczekujecie - całe bogactwo natury wytłoczone z nasion.
W tej chwili dostępny mamy olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, rydzowy (z lnianki), z pestek dyni, z ostropestu i z czarnuszki.
Zachęcamy wszystkich do spróbowania tego co natura ukryła w oleju.